ثبت شرکت

شرکت یا کمپانی به معنای یک انجمن یا بنگاه تجاری یا یک شخص حقیقی یا حقوقی یا ترکیبی از هر دوی آنها است. بنا بر تعریف قانون مدنی ایران، شرکت عبارت است از اجتماع حقوق مالکین متعدد در شیء واحد به نحو اشاعه. ولی این تعریف در برگیرنده مشاعات نیز می‌باشد. بنابر مفهومی که از قانون تجارت استنباط می‌شود، شرکت، قراردادی است که بر اساس آن اعضا یا شرکا سود حاصل از سرمایه را تقسیم می‌کنند. شرکت‌ها در قوانین ایران شخصیت حقوقی دارند.
تعریف شرکت در اصطلاح فقهی :اینکه مالى یا حقّى به بیش از یک نفر تعلق داشته باشد را شرکت گویند، مثلاً ثروتى به فرزندان به ارث مى رسد و تا مادامى که قسمت نکرده اند، با یکدیگر شریکند.که دونفر مشترکا اتومبیل یا اسب یا زمینى را مى خرند یا احیانا چند نفر مشترکا یک مباحى را حیازت مى کنند. مثلاً زمین مواتى را احیا مى کنند و گاهى به صورت قهرى صورت مى گیرد. مثل اینکه گندم هاى یک نفر با گندم هاى یک نفر دیگر مخلوط شود که جدا کردن آنها ممکن نیست.
شرکت بر دو قسم است: عقدى و غیرعقدى. آنچه گفته شد شرکت غیرعقدى بود. شرکت عقدى این است که دو یا چند نفر با یک قرارداد و یک پیمان و عقد، با یکدیگر شرکتى برقرار مى کنند، مانند: شرکت هاى تجارتى یا زراعى یا صنعتى. شرکت عقدى احکام زیادى دارد که در فقه مسطور است. در باب شرکت، احکام قسمت نیز ذکر مى شود.
شرکت، به انگلیسی ( Company): یک انجمن یا بنگاه تجاری و یا یک شخص حقیقی یا حقوقی و یا ترکیبی از هر دوی آنها است. بنا بر تعریف قانون مدنی، شرکت عبارت است از اجتماع حقوق مالکین متعدد در شیء واحد به نحو اشاعه.ولی این تعریف در برگیرنده مشاعات نیز می‌باشد. بنابر مفهومی که از قانون تجارت استنباط می‌شود، شرکت، قراردادی است که بر اساس آن اعضا یا شرکا سود حاصل از سرمایه را تقسیم می‌کنند. شرکت‌ها در قوانین ایران شخصیت حقوقی دارند.
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی جهت دستیابی به سود و منفعت می-توانند توانایی های خود را اعم از سرمایه-تخصص و ارتباطات در کنار یکدیگر قرار دهند که مجموع این توانایی ها در کنار هم می بایست تحت چهارچوب خاص با عقد قراردادی مابین این افراد صورت پذیرد وشرکتها نوع خاصی از این قراردادها هستند که هرکدام از انواع شرکتها شامل (مسئولیت محدود، سهامی خاص، سهامی عام، تضامنی…) چهارچوب و تعریف خاصی از ارتباطات مابین شرکاء و سهامداران و همچنین مابین شرکا و اشخاص ثالث (خارج از شرکت) را بیان می دارد.
طبقه بندی شرکت های تجاری
در یک طبقه بندی،شرکت های تجاری را از لحاظ میزان مسئولیت اعضا می توان به چهار دسته به شرح ذیل تقسیم نمود:
1-شرکت های تجاری سرمایه ای
در این شرکت ها مسئولیت شرکا محدود به میزان سرمایه یا درصد سهام سرمایه هر شریک می باشد،مانند شرکت های سهامی عام و خاص و شرکت با مسئولیت محدود
2-شرکت های تجاری شخصی
در این نوع شرکت ها مسئولیت شرکا نامحدود است و تعهدات شرکت تسری به همه دارایی شرکا می نماید،مانند شرکت های تضامنی و نسبی
3-شرکت های تجاری مختلط
در این نوع شرکت ها مسئولیت بعضی از شرکا محدود به سرمایه آن ها و مسئولیت دیگران نامحدود است.این شرکت ها در واقع از اختلاط شرکت های سرمایه ای و شخصی به وجود می آیند،مانند شرکت های مختلط سهامی و غیر سهامی.شرکای نوع اول را شرکای عادی و شرکای نوع دوم را شرکای ضامن می گویند.
4-شرکت های تجاری کمیتی
در این نوع شرکت ها تعداد سرمایه گذاران زیاد است و شرکا مسئولیتی ندارند و اصولاَ قصد از ایجاد آن ها رفاه اعضای آن است.شرکت های تعاونی از این دسته اند.

 

اقسام شرکت های تجاری

شرکت های تجاری به موجب ماده 20 قانون تجارت بر هفت قسم به شرح ذیل طبقه بندی شده اند.
1.شرکت های سهامی
2.شرکت های با مسئولیت محدود
3.شرکت های تضامنی
4.شرکت های نسبی
5.شرکت های مختلط سهامی
6.شرکت های مختلط غیر سهامی
7.شرکت های تعاونی تولید و مصرف
ثبت شرکت
این در حالی است که شرکت قبل از نامگذاری تاسیس می‏شود اما مراحل ثبت و طی کردن مراحل حقوقی آن با نامگذاری مصادف می‏شود. شرکت متشکل از مجموعه‎ای افراد با شخصیت حقیقی یا حقوقی و یا ترکیبی از هر دو می‎باشد که با هدف مشترک و به منظور رسیدن به تصمیم گیری و با تکیه بر استعدادهای شخصیتی، پتانسیلهای فردی، مهارت سازماندهی و منابع جمعی اعم از انسانی و مالی گرد هم جمع می‎شود.
ابتدا برای ثبت شرکت باید به بانک مراجعه و یک حساب غیر قابل برداشت برای شرکت افتتاح نمود. برای این کار داشتن مدارک هویتی از جمله شناسنامه و کارت ملی الزامی می‏باشد. دارای شرکت مستقل از دارای اعضا می‏باشد. به عبارت دیگر،  شرکت به عنوان یک شخص حقوقی دارای حقوق و تکالیف مستقل از اعضای خود می‏باشد.
ثبت شرکت در مرجع ثبت شرکت‎ها‏ از شرایط تشکیل هیچ کدام از شرکت‎ها‏ نیست و شرکت‎ها‏ با رعایت شرایط مقرر در قانون، تشکیل شده محسوب و از شخصیت حقوقی برخوردار می‏گردند. اما به عنوان یک الزام قانونی، شرکت‏ها باید ثبت شوند که بالتبع، آثار زیادی را به دنبال دارد. برای ثبت شرکت در تهران، باید به اداره کل ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری و در شهرستانها باید به ادارات ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری مراجعه کرد.
در حال حاضر، اداره ثبت شرکت‎ها‏ با ارائه روش‎ها‏ی جدید ثبت اینترنتی، کار را برای متقاضیان تسهیل نموده است. متقاضیان ثبت شرکت می‏توانند با مراجعه به سایت ثبت شرکت‎ها‏ به صورت بر خط شرکت خود را ثبت نمایند. تمامی اطلاعات شرکت از طریق تکمیل فرمهای مربوطه انجام می‏شود. همچنین مدارک مورد نیاز ثبت شرکت باید اسکن و در سامانه بارگذاری ‏گردند. مدارکی که برای ثبت شرکت مورد نیاز است عبارتند از :
اظهارنامه شرکت سهامی خاص در دو نسخه
  • اساسنامه شرکت سهامی خاص در دو نسخه
  • صورتجلسه مجمع عمومی موسسین و هیئت مدیره
  • ارائه گواهی عدم سوء پیشینه کیفری کلیه اعضای هیات مدیره، مدیرعامل و بازرسان شرکت از طرف متقاضی ثبت شرکت.
  • کپی شناسنامه و کارت ملی برابر اصل شده تمامی اعضای هیات مدیره، سهامداران و بازرسین توسط دفاتر اسناد رسمی و یا نماینده رسمی شرکت
  • اقدام بعدی ثبت شرکتنامه بررسی و کنترل مدارک واصله می‏باشد که پس از آن دستور ثبت در دفتر ثبت شرکت‎ها‏ را صادر می‏گردد.

ثبت شرکت ، مراحل نهایی ثبت شرکت توسط کارشناسان

  • دریافت کارت شناسایی متقاضیان و تطبیق کارت با مشخصات مندرج در شرکتنامه
  • احراز هویت متقاضیان
  •  اخذ امضا از متقاضیان در ذیل ثبت در دفتر
  • تصدیق متقاضیان تحت عنوان ثبت با سند برابر است
  • تعیین شماره ثبت شرکت
  • نوشتن شماره ثبت در اظهارنامه و شرکتنامه شرکت و اسناد مالکیت اموال متعلق به شرکت
  • امضای اسناد مالکیت توسط رئیس اداره ثبت
  • مسئول ثبت دفتر، تشکیل پرونده داده و در روی آن از لحاظ تکمیل امضاگواهی می‏نماید، یک نسخه اساسنامه و شرکتنامه و اظهارنامه، تحویل موسسین می‏گردد و در صورتی که سند مالکیت هم وجود داشته باشد، به مدیران تحویل داده می‏شود
  • نسخه دیگر اساسنامه، اظهارنامه و شرکتنامه و پیش نویس آگهی را که تشکیل پرونده گردیده به منظور تحریر به اتاق تایپ ارسال می‏دارد. در نهایت تحریر و صدور آگهی تاسیس شرکت آخرین گام برای ثبت یک شرکت می‎باشد.

مزایای ثبت شرکت

  • اخذ مجوزها و اعتبارات و امتیازاتی نظیر وام از نهادهای دولتی
  • فعالیت رسمی و قانونی شرکت که سبب ایجاد تمایل بیشتری به همکاری می‏شود
  • امکان حضور در مناقصات و مزایدات که سود قابل توجهی را برای طرفین معامله به همراه دارد
  • تمامی فعالیت‎ها‏ی شرکت تحت حمایت قانون و هم تحت کنترل قانون قرار می‏گیرد که موجب اعتبار شرکت می‏گردد.

مشکلات عدم ثبت شرکت

اگر تصمیم به ثبت شرکت نداریم، باید به خاطر داشته باشیم که طبق قانون، شرکتی که ثبت نشده باشد محکوم به ابطال است. البته باطل شدنی که در مقابل شخص ثالث به عنوان عذر پذیرفته نیست و باید به تعهداتی که به مشتری داده متعهد باشد. البته چون نوع تا شرکت وجود نداشته باشد، نمی توان از نوع آن صحب کرد، با این شرکت های ثبت نشده به مثابه شرکت های تضامنی برخورد خواهد شد و علاوه بر ادا کردن دین، باید طبق قانون، غرامت مشخصی را نیز بپردازد. از موارد دیگری که می تواند در ثبت نکردن شرکت برایمان ایجاد دردسر کند، محدود بود فعالیت شرکت است. به طور مثال تا وقتی شرکتی طبق قانون های مشخص ثبت نشود، نمی تواند در مناقصات و مزایدات شرکت کرده و سود خود را افزایش دهد. مواردی دیگر چون کم شدن سرعت و کیفیت کارها، عدم توان رقابت سالم، از دست دادن نمایشگاه های داخلی و خارجی و ناتوانی در دریافت نمایندگی خارجی از دیگر اثرات ثبت نکردن شرکت است.